rolex replica replica rolex fake rolex replica rolex watches hublot replica

Jovica Đurđić: Leto bez Veronike

Zbirka priča i pesama Jovice Đurđića Leto bez Veronike dopašće se svoj deci, ali i onima koji vole da se prisećaju detinjstva.Detinjstva punog sitnih radosti i briga, simpatičnih nezgoda, nadanja, snova, igre, mašte, slatkih tajni i prvih, bezazlenih ljubavi.

    Prvi deo ove knjige zove se Putovanje do zvezda i sastoji se od osam priča. Veronika se najpre ljuti na Stefana, ali se njih dvoje izmire zahvaljujući dozrelim kajsijama i čika Nikolinom psu, sa kojim je Veronika  srećna kao nikad u životu. Onda Veronika i Stefan bezuspešno pokušavaju da pobegnu od kuće jer ne žele da provedu leto razdvojeni. Na kraju, kod Veronikine bake, zajedno jedu kompot od belih trešanja. Stefan – kome je sve oko njega lepo – može da zaljulja Veroniku tako da ona leti nebu pod oblake. Veronika se zarumeni kad joj spomenu da je Stefan njen dečko... Pored Stefana i Veronike, među ovim pričama je i jedan mobilni koji je napravio najlepši mogući krivi spoj. A onaj koji u snu putuje do zvezda je Danilo. Treći deo knjige se zove Mala En i čine ga priče o životinjama i ljubavi dece prema njima. Tako, radoznala mala En upoznaje kornjaču, a dvorski učitelj ima zadatak da princezi ispriča sve o njenom novom ljubimcu. Zatim su tu Ježica i Ježić. Sanja – koja je oduvek mislila da će joj se sve što sanja ispuniti – odnela ih je kući i položila u kartonsku kutiju. Ali  majka ju je ubedila da mora da ih pusti na slobodu. Između ova dva ciklusa priča ušuškano je dvadeset pesama pod zajedničkim nazivom Miris Anine kose. Iz njih se smeška devojčica Ana kojoj miriše kosa cvećem budućeg čaja, a taj prosuti miris lako...osvaja. Tu su i žirafe, koje bezbrižno ćaskaju i ispijaju kafe, sve dok jedan usamljeni žirafon ne dođe po svoju dragu.
    Knjigom koja je pred čitaocima autor je pokazao da se poezija i proza lepo dopunjuju među istim koricama. Malo začinjena poukom - a puna livada, reka, sunca, zvezda, mirisa lipa i osmeha –  a dvostruki moto je usklađuje: jedan je misao Fjodora Dostojevskog: Lepota će spasiti sve, a drugi:...deca dušom svetle potekao je iz duše Ljubivoja Ršumovića. Zbirka Jovice Đurđića Leto bez Veronike oplemeniće svaku dušu koja je pročita.

(Jelena Zagorac)

“Jobb a saját ruhát megfoltozni, mint újat kérni kölcsön.” (kínai közmondás) / b2 /