rolex replica replica rolex fake rolex replica rolex watches hublot replica

Jelena Zagorac Vam preporučuje

Milkica Miletić

Terra d'oro

Roman Milkice Miletić, Terra d'oro – nagrađen Deretinom nagradom za najbolji neobjavljen roman u 2011-oj godini - mogao bi interesovati sve one koje  privlači srpski srednji vek,  o  kome će - čitajući roman koji ima jaku kriminalističku i  trilersku boju  -   možda steći sasvim drugačiju sliku od one koju su imali  do sada.

Milkica Miletić oko istorijskih činjenica živopisno ispreda priču o Marinu de Lebriniju, uglednom dubrovačkom trgovcu koji od despota Stefana Lazarevića zakupljuje carinu na Rudniku, a u Novom Brdu – gradu koji je „zlatni i srebrni grad“ , jedan od najbogatijih u čitavoj Evropi – postaje sudija Dubrovčanima koji su se nastanili u Srbiji. Ovaj najugledniji Dubrovčanin rudničkog kraja  u tajnosti je rođen kao sin raspustnog trgovca, gospara  Antuna de Lebrinija i služavke Mare koja, bolesna od kuge, umire na porođaju. Nakon nestanka svog oca, budući trgovac raste  okružen brigom Antunovog brata, glavnog inkvizitora Lorenca. Nezaboravan deo njegovog detinjstva predstavlja i majčinska ljubav Antunove  žene - napetih čula nerazrešenih dodirima - mlade Venecijanke Marinele Tomazine. Jednoga dana Marin dolazi u istočno zaleđe, u Srbiju - čuvajući se da ne proklinje one najbliže njegovom srcu, koji su ga opteretili svojom tajnom. Tajnom koju čelnik Radič i njegov uhoda, monah Arkadije, nikako ne mogu doznati. Da stvar bude još  gora, Marinov Milo de Lebrini postaje mladoženja u crnoj svadbi, jer je zavoleo seljančicu Milicu koju  niko nije mogao prežaliti. Ni čemerna majka Stanka, ni otac Vidan, ni hromi i grbavi, ali odani i pokorni sluga Stojan koji je posle Miličine smrti sasvim propao. Miličina smrt razjedala je i monaškog kurira, fratra Utješana.
Roman Milkice Miletić, Terra d'oro, koji obiluje zaista prekrasnim i originalnim poređenjima govori o Srbiji koja je  u vreme svog dvostrukog vazalstva  bila - kako kaže sama autorka - zlatna kopča između Istoka  i Zapada, moderna i prosperitetna evropska država. Ova knjiga takođe govori o ljudima koji se kao ljudi Istoka i Zapada, a pri tom različitog staleža, u svemu razilaze osim u bolu. Bol  je jednak za svakoga.„Ami jön, fogadjátok, ami megy, engedjétek! Ennyi az egész.” (zen bölcsesség) / b2 /