rolex replica replica rolex fake rolex replica rolex watches hublot replica

Jelena Zagorac Vam preporučuje

Katrin Kleman

Martin i Hana

Roman Martin i Hana  je samo jedan od mnogobrojnih romana francuskog filozofa, pisca, književnog kritičara i feministkinje Katrin Kleman. Ona je i nosilac Nacionalnog ordena za zasluge i titule komandir legije časti.
Ovaj roman - koji kroz dve osobe ocrtava moćnu, ali time i zastrašujuću ličnost najvećeg filozofa 20. veka – može biti interesantan kako čitaocima koji se interesuju za život i rad Martina Hajdegera, tako i onima koji bi radije da čitaju o rivalstvu dve žene iz kojih izbija ljubav, povređenost, mržnja, želja za osvetom, ali i svest da je bar deo njihovog života promašaj .
    S jedne strane ljubavnog trougla čiji je centar genijalni, osamljeni i zaneseni Martin Hajdeger nalazi se Martinova Elfride, luterijanka, trpeljiva, praktična i požrtvovana majka i supruga – koja se još 20-ih godina 20.veka učlanila u Nacional-socijalističku partiju, verujući da Hitler može da obnovi bednu i posramljenu Nemačku. S druge strane mreže koju je Hajdeger oko sebe ispleo jer je jedino tako mogao da bude kompletna ličnost, nalazi se Martinova samosvesna, sedamnaest godina mlađa studentkinja, Hana  Arent. Slavni filozof i politički teoretičar, cionista. Nemačka Jevrejka, koja je po Hitlerovim dolasku na vlast pobegla u Francusku i uspela da preživi holokaust, a posle nastavila život u Španiji i Americi. Žena nemirnog duha, najpre udata  za Gintera Šterna, Jevrejina koga nije volela, pa potom za hrišćanina Hajnriha Blihera,  da bi na kraju ostala udovica, sama, bez potomstva.
    Nakon otprilike pola veka suparništva dve  nesavršene, ostarele žene - od kojih je jedna Martinovo sidro, a druga njegov talas - razgovaraju u kući onemoćalog starca koji je sve do  Kristalne noći verovao da sa Hitlerom nastupa rađanje novog sveta. Pričanje budi sećanja. Sve se sklapa poput mozaika. Radikalno zlo ne postoji. Postoji samo savesna mašinerija. Postoji ravnodušnost. Postoji i običnost... A ni ljudi ni stvari najčešće nisu onakvi kakvi izgledaju. Pa ni Martin, ni Elfride, ni Hana, ni njihovi životi.Az emberek nem élik meg az életet a maga valóságában, mert a szokások és konvenciók rabjai. / b2 /