rolex replica replica rolex fake rolex replica rolex watches hublot replica

Jelena Zagorac Vam preporučuje

Sofka Zinovjev

Crvena princeza

    Knjiga Sofke Zinovjev, Crvena princeza, sa podnaslovom Revolucionarni život, može biti interesantna svima onima koji vole dela nastala na osnovu dnevnika, memoara, pisama, kao i usmenih tvrđenja, u kojima se pojavljuju poznate ličnosti kao što su Romanovi, Ana Ahmatova, Maksim Gorki, Raspuućin, Lorens Olivije, Vivijen Li...

    Na osnovu svega pomenutog, ali i na osnovu mnogih drugih svedočanstava o jednom vremenu, Sofka Zinovjev u ovoj knjizi nastoji da shvati kontraverznu ličnost svoje bake, po kojoj je dobila ime, a koja je život počela kao petrogradska  princeza Dolgorukova, a završila ga u jednom britanskom selu kao gospođa Skipvit, živeći sa Džekom Kingom.
    Ova praunuka Katarine Velike i kćerka Sofi Zinovjeve – žene koja je na samom početku dvadesetog.veka postala hirurg i  bila među prvim ženama pilotima-bombarderima, da bi kasnije postala težak narkoman i izvršila samoubistvo – odrastala je sa bakom Olgom Dolgorukovom. Prvi svetski rat i Revoluciju devojčica provodi zaštićena u Carskom selu i na porodičnom imanju na Jalti. Mladost buntovne, vesele, zavodljive i – poput oca, Petje -boemski raspoložene Sofke prolazi uglavnom u blještavim gradovima Engleske, Italije, Francuske, pa čak i Mađarske.
    Drugi svetski rat zatiče raspuštenicu  Lea Zinovjeva i suprugu Greja Skipvita kao britansku državljanku u Francuskoj, gde joj slede četiri  godine užasnog logorovanja u  Bezansonu i Vitelu. Tokom tog perioda ruska princeza postaje član Komunističke partije, prema kojoj kasnije zauzima kritički stav. Ova žena, koja je još pre rata lako napustila svoja tri sasvim mala sina, Pitera i Ijana Zinovjeva i Patrika Skipvita – u logoru se hrabro i požrtvovano bori za dobro  svih zatočenika, posebno Jevreja. Po oslobođenju, Sofka se nakon Britanije vraća u Francusku, gde – iz stalne potrebe za bežanjem, ali i iz političkog ubeđenja – u partijskoj agenciji radi kao turistički vodič Britancima. Tako je ovaj vodič iz agencije koja je nekoliko godina jedina organizovala putovanja u Istočnu Evropu imao svoje mišljenje i o jugoslovenskim vozovima 50-ih godina.
    Iako mnoštvo ličnosti i događaja otežava čitanje, knjiga Crvena princeza ppredstavlja uspeo pokušaj da se iz više uglova sagleda turbolentan život ekstravagantne Sofke, koja je  svojom energijom i revolucionarnim načinom života izazivala veliko divljenje, ali  i ogorčenost, istog intenziteta. Autorka Crvene princeze – koja je za potrebe svoje knjige obišla postkomunističke zemlje  nekadašnjeg Sovjetskog Saveza – uspeva da , u fotografijama potkrepljenoj priči, svoju načitanu baku prikaže pre kao usamljenu i nesigurnu nego kao promiskuitetnu. Usamljenu i nesigurnu u vremenu koje se toliko izmenilo za samo jedan ljudski vek.“Ma az emberek tudják mindennek az árát, de semminek az értékét.” (Oscar Wilde) / b2 /