rolex replica replica rolex fake rolex replica rolex watches hublot replica

Jelena Zagorac Vam preporučuje

Matijas Enar

Pričaj im o bitkama, kraljevima i slonovima


Knjiga francuskog pisca Matijasa Enara, Pričaj im o bitkama, kraljevima i slonovima, nagrađena je 2010. godine  Gonkurovom nagradom gimnazijalaca, čime ju je 500 mladih čitalaca, gimnazijalaca iz cele Francuske, odabralo za svoju omiljenu knjigu sa prvog spiska Gonkurove nagrade. Knjiga je iste godine nominovana  za Veliku nagradu za roman Francuske akademije, kao i za glavnu Gonkurovu nagradu.
    Priča počinje Mikelanđelovim dolaskom u Carigrad, grad  koji se ljuljuška  između istoka i zapada, kao što on sam naginje čas Bajazitu čas papi, Juliju II. Mikelanđelo je pozvan da projektuje most preko Zlatnog roga. Iako ga prijatelj, pesnik Mesihi od Prištine, ubeđuje da nema ništa veličanstvenije od mosta, da nijedna pesma niti priča neće nikada imati takvu snagu, umetnik nema viziju svog mosta. A onda, iznenada, u jednu zoru...most izranja iz noći, oblikovan materijom grada. I taman kad izgleda da sve teče kako se samo poželeti može, Mikelanđelo shvata da bili Turci ili Rimljani, moćnici nas ponižavaju. Kada ga izda i bliski mu Mesihi – bar njemu tako izgleda – proslavljeni vajar  odlučuje da zauvek napusti grad, prepun opojnog vina i mirisa, zanosa, muzike, pesme i plesa. Mesihi ostaje bez svog tajno voljenog Mikelanđela, koji svaki put kada dodirne ili se približi lepoti,... drhti od sreće i bola, ali koji napušta Istanbul ophrvan sećanjem na jednu ljubav za koju je bio spreman tek kada je bilo prekasno. Mesihi ostaje bez nepreboljenog Mikelanđela, a veliki umetnik ostaje bez svog mosta. Baš kao i moćni Bajazit II.
     Tako knjiga Pričaj im o bitkama, kraljevima i slonovima na osnovu izmišljenih događaja efektnim, kratkim potezima priča priču o moći i nemoći umetnika i njegove umetnosti, o čarima, snazi i bezvrednosti lepote, o težnji ka savršenstvu, o trajnosti i prolaznosti, o ljubavi, zavisti, intrigama. Ali, ova knjiga – pre i iznad svega – pripoveda o nedosanjanim snovima, koji samo prividno pripadaju dalekom renesansnom svetu...

“Nem furcsa, hogy én, aki csupa népszerutlen könyvet írtam, ilyen népszeru fickó lettem?” (Albert Einstein) / b2 /