rolex replica replica rolex fake rolex replica rolex watches hublot replica

Jelena Zagorac Vam preporučuje

Majkl Kaningem

Dok ne padne noć

Iz pera pisca romana Sati – po kome je nastao istoimeni slavni i višestruko nagrađivani film o sudbini Virdžinije Vulf – stiže nam roman Dok ne padne noć.
One koje ne zanima Kaningemovo viđenje umetnosti – čiji su proizvodi često roba kao i svaka druga, a retko se dogodi da njihova „lepota je samo početak užasa“ – sigurno će zanimati nešto drugo. To  drugo je potraga za srećom, slobodom, putenom i duhovnom ispunjenošću, ostvarenošću, koji se – kroz prevazilaženje otuđenosti - pronalaze  tamo gde se najmanje očekuju.
    Piter Haris – čija je porodica vodila život pun razumnosti i bezbednosti, bez silovite žudnje za nečim što makar teoretski ne može imati – zaljubio se u Rebeku, koja je za njega bila oličenje svega suprotnog. Dvadesetak godina kasnije,  Piter, koji pati od nesanice, razmišlja o tome da bi razvesti se od Rebeke bilo nezamislovo, jer s kim bi razgovarao, kako bi kupovao namirnice ili gledao televiziju?  I tada se neočekivano zaljubljuje u njenog mnogo mlađeg brata, narkomana, čiji je nadimak Greška. Za Pitera Grele je mlada Rebeka ili  šansa da ispravi grešku načinjenu s Beom. Kćerkom, s kojom je, ne znajući kada ni kako, izgradio takav odnos da ga ona navodi na pomisao da deca nemaju milosti. Piter u Greletu nalazi ono što traži u umetnosti  još od prerane smrti  svog  lepog, bezazlenog, ali homoseksualnog brata Metjua  koji je za njega bio oličenje božanskog prisustva, neizrecivog savršenstva svega što postoji. Ovaj osrednji trgovac umetničkim delima želi da učestvuje u umnožavanju nečega  čudesnog, nečega što će trajati, nečega što će svetu reći da ne može sve iščeznuti. Ali tašti Piter, najednom shvata da je ljubavni poljubac  samo Greletova ucena. Te noći on  se vraća Rebeki i shvata koliko su slični. Pita se da li je zaista jedino važno voleti, oprostiti, slušati? A onda - pošto je prihvatio starenje, nesavršenost i narušenu lepotu svoje žene, kao i sitna zadovoljstva koja mu život sa njom može pružiti - na njeno pitanje da li treba da nastave on odgovara: Da,... mislim da bismo mogli pokušati.

“Nem furcsa, hogy én, aki csupa népszerutlen könyvet írtam, ilyen népszeru fickó lettem?” (Albert Einstein) / b2 /