rolex replica replica rolex fake rolex replica rolex watches hublot replica

Jelena Zagorac Vam preporučuje

Pol Oster

Sanset Park

U svom najnovijem romanu, Sanset Park, Pol Oster, američki višestruko nagrađivani pisac, pesnik i esejista – prisutan i u popularnoj kulturi – svoju priču usmerava ka  Njujorčaninu Majlsu Heleru.
Kao šesnaestogodišnjak Majls je igrom slučaja usmrtio sina svoje maćehe, Bobija. Pritisnut osećanjem krivice,  Majls postepeno  napušta  svoj nekadašnji život, nekadašnjeg  sebe. Talentovani bejzbol igrač napušta bejzbol, dečko uzornog ponašanja počinje da  puši, pije i druži se sa grupom ludih klinaca.Ipak, potpuno kidanje veza sa pređašnjim sobom nastaje kada Majls, na trećoj godini studija knjževnosti, beži od kuće. Napušta požrtvovanog oca, Morisa Helera, osnivača izdavačke kuće Heler buks.  U vreme ekonomske krize otac se trudi da opstane – u zemlji u kojoj ljudi mrze knjige - ali ne  odustaje od koncepta objavljivanja samo umetnički vrednih dela. Odlaskom od kuće i od oca, Majls odlazi i od brižne maćehe Vile, univerzitetske profesorice engleske književnosti uvek  pune razumevanja i naklonosti prema njemu. Mladić prekida svaki kontakt i sa majkom, slavnom glumicom Meri – Li  Svon, nestalnom, neuravnoteženom  osobom,  koja je u životu sklopila tri braka, koja je nespremna za majčinski poziv, za koju je ceo život samo gluma. Majls napušta prestižni Braun univerzitet da bi bio fizički radnik, kuvar u Čikagu, istovarač robe u Arizoni, nosač u hotelu u Nju Hempširu, čistač, uređivač na brzinu napuštenih domova na Floridi. Taman kad je izgledalo da će se konačno skrasiti – i to zbog ambiciozne, vesele  srednjoškolke Pilari Sančez - dvadeset osmogodišnji Majls je primoran da ode. Nespreman da odgovori na ucene Pilarine najstarije  sestre Anđele, Majls se vraća u Njujork i ilegalno  nastanjuje u kraju Sanset Park. Majls  je sada spreman da roditelje pogleda u lice,(...), a za hrabrost koju je sakupio da to učini može  da zahvali isključivo Pilar. I taman kad je izgledalo da će se sve srediti – da će Majls obnoviti veze sa roditeljima, dovršiti studije i konačno se venčati sa Pilar – desila se još jedna igra slučaja. Majls je, isprovociran brutalnim ponašanjem, udario policajca koji je došao da ih izbaci iz kuće. Sve je propalo, budućnosti nema.
    Priča o Majlsu Heleru – kome se svi dive, a koji kao  da u sebi nosi neku preteću katastrofu – pred  čitaocem se sklapa kao mozaik. Ova priča sa elementima trilera ispričana je iz više perspektiva. Osim Majlsove, ovde je prisutna i perspektiva njegovog oca, majke, kao i perspektive tri cimera iz Sanset Parka. Sve one doprinose zanimljivosti i dinamičnosti romana, ali - iznad svega - daju bolji uvid u Majlsov karakter i  njegovo traganje za samim sobom.  Majlsova tragična priča  još je bolje osvetljena kroz sudbine njegova tri cimera, koji takođe tragaju za sopstvenim identitetom.


“Ha ki akarod zárni a bajt, csukd be a szádat.” (kínai közmondás) / b2 /