rolex replica replica rolex fake rolex replica rolex watches hublot replica

Dejvid Valijams: Upoznajte Džeka Spadala


 Ako si tinejdžer kome se život promenio preko noći i to onda kada ti se tata obogatio, sigurno će te zanimati priča jednog - tebi sličnog - britanskog dečaka Džeka Spadala. Knjigu Dejvida Valijamsa Upoznajte Džeka Spadala mogu pročitati i tvoji roditelji. Možda i oni, zajedno sa tobom, počnu drugačije da gledaju na stvari, pa tako i tebi i sebi učine život lepšim i boljim.

    Džek Spadalo je dvanaestogodišni dečak čiji je tata osnovao kompaniju Svežotur i postao neviđeno bogat jer je jednom odsanjario ideju koja će napraviti revoluciju i zauvek izmeniti brisanje tura. Džek  ima sve što ti može i ne može pasti na pamet: 500 pari patika, gran-pri trkalište u zadnjem dvorištu, 3-D bioskop u prizemlju kuće, krokodila... Džek ima sve osim prijatelja. Dok je išao u školu u koju su išli plemići, postalo mu je jesno da je novac vredan pažnje samo ako ga imaš oduvek. Zato Džek odlučuje da se upiše u lokalnu školu i  nikome ne kaže ko je. Iako to ne uspeva dugo da krije, Džek u novoj školi najpre upoznaje Boba. Bobov tata je umro od tumora, a mama radi i kao kasirka u robnoj kući i kao spremačica u kućama starijih  ljudi. Taman kada se čini da dva debeljuškasta dečaka postaju sve bolji prijatelji, Džek plaća školskim siledžijama, blizancima Grubsonima da prestanu da maltretiraju Boba. Bob to otkriva i - povređen - prekida prijateljstvo sa Džekom. Džek - koji je samo želeo da pomogne Bobu - ostaje zbunjen i zapanjen. Uspeva da shvati Boba tek kad se zaljubi u Loren i kada... Saznaćeš ako pročitaš knjigu! Samo ću ti još reći da se na kraju  odbegli Džek miri sa svojim tatom. Njegova kompanija krahira,  a Bobova mamu mu postaje žena - umesto nakvarcane Safir sa stranice broj 3 nekih novina.
Ako budeš pročitao knjigu Dejvida Valijamsa Upoznajte Džeka Spadala, pored već pomenutih osoba, upoznaćeš i dobrodušnog prodavca novina i slatkiša Radža, strogu nastavnicu istorije koju učenici zovu Veštica, kao i nametljivu školsku servirku gospođu Tref. Naučićeš nekoliko sporednih, ali smešnih stvari, kao recimo deset omiljenih fraza nastavnika. Ako malo pažljivije budeš čitao, primetićeš da je knjiga puna ironije. Ma, stvarno je zanimljiva! Nemoj da te uplaši ako ti se učini da ima puno da se čita. Veruj mi: to samo tako izgleda!

(Jelena Zagorac)

Az életben a hátrányos helyzet csak akkor hátrány, ha annak fogod fel. / b2 /